photos, photopolymer and experiments

In November 2021 I went to Kopenhagen to attend a masterclass from Hendrik Boegh in his gravisk experiatirum. He is a wonderfull teacher, generous with his knowlegde and with years of expertise under his belt. He taught how to work with the Toyobo plates, for they convey the maximum off detail have a with lovely grain. The Photopolymer film, dk or ImageOn is harder and will never render the same detail but…is still dear to me and so nice to experiment with.

foto contact

Een eerste contactdruk van negatieven die al tien jaar in ijskast lagen te wachten, en enkele oude prints. Een reis terug in de tijd. Ik heb thuis geen doka maar op de Academie staat de grote Durst vergroter nog en er is een prachtige doka. De komende tijd ga proberen de draad weer op te pakken en langzaam aan deze beelden weer af te drukken op Barriet papier. Het papier heeft een huid die een print voor mij niet heeft. Een korrel, een ongelijkheid. Dit samen met alle onregelmatigheden en toevalligheden van een geroest negatief geven een merkwaardig soort levendigheid.

Photopolymeer

In januari 2014 ben ik samen met Paul Meek begonnen met een onderzoek naar de werking van fotopolymeer. We zijn beide zowel graficus als fotograaf en vullen elkaar goed aan. We hebben een soort handleiding geschreven van onze ontdekkingen tot nu toe, je kunt hem hier downloaden Fotopolymeer uitleg school. Het beeld is stabiel nu, in september gaan we door met wilde experimenten om de grenzen te verkennen van het medium.

Inmiddels jaren verder werk ik nog steeds met de fotopolymeer film op zink zowel op Minerva, bij het Grafisch Centrum als nu ook bij Vrijdag. Het blijft wat mij betreft met fotopolymeerfilm altijd in een experimenteer stadium, niet alleen omdat de omstandigheden steeds wijzigen maar omdat het experimentele goed bij de eigenschappen van de film past. Je kunt makkelijk tekenen, rommelen met het positieve beeld en werken met een getekend positief. Als je echt opzoek bent naar een fotografisch perfecte afdruk, dan moet je Toyobo doen. Maar als je geïnteresseerd bent in het gebied tussen grafiek en fotografie; dan is fotopolymeerfilm zeer geschikt. Het nodigt uit tot ontdekken.

Save

Save

Save

Save